Skip to main content

3 saker det är lätt att betala för mycket för

Oavsett hur bra koll man har på sin ekonomi, finns det onödiga återkommande kostnader som är lätta att missa. Försäkringar, bolån och prenumerationer är några exempel på utgifter som det är lätt att betala för mycket för. Här får du tips på hur du kan upptäcka onödiga kostnader – och åtgärda dem.

1. Kolla upp dina försäkringar

Finns det något som heter ”för mycket trygghet”? Ja, om du betalar för mer trygghet än du någonsin behöver kan man faktiskt påstå det.

Försäkringar är något som många upplever som rena djungeln. Just därför är det förstås skönt att slippa tänka på dem mer än nödvändigt. Börja enkelt med att kolla upp vilket skydd du har i din hemförsäkring och se om du har andra försäkringar som täcker samma sak. 

Gå igenom alla dina försäkringar och se vilka du verkligen behöver, men akta så inte det här kommer tillbaka och biter dig senare. I takt med att din livssituation förändras, kanske de där försäkringarna du tecknade för 5, 10 eller 15 år sedan inte alls innehåller den trygghet du behöver – eller vice versa.

För att göra det lättare att få koll på dina försäkringar, och snabbt utöka eller minska ditt skydd, är det smart att ha dem samlade i en enda app. Guldstjärna om du dessutom väljer ett försäkringsbolag helt utan bindningstid, exempelvis Hedvig, så du inte drabbas av onödiga kostnader när du ska byta.

2. Se över ditt bolån

Ett bolån är för det mesta något man bär med sig genom en stor del av livet. Men det behöver inte betyda att det är skrivet i sten, och inte kan justeras.

Om du vill sänka din bolånekostnad finns det flera smarta knep att ta till. Har din bostad ökat i värde? Då kan du exempelvis låta en mäklare värdera den på nytt, och använda denna högre värdering som argument för att banken ska sänka din ränta.

Kanske tycker banken att detta argument i sig inte räcker. Kolla då om konkurrerande finansinstitut har lägre räntor, och utnyttja detta som en bricka i förhandlingen.

Ett tredje tips är att kolla om du kan få reducerad bolånekostnad ifall du samlar hela din ekonomi – sparkonton, lån och så vidare – hos banken som gett dig bolånet. Det finns inga garantier, men det är värt ett försök!

3. Prenumerationer och abonnemang 

Självklart finns det appar, prenumerationer och underhållningstjänster som vardagen skulle kännas mycket gråare utan. Men visste du att många svenskar har en eller flera prenumerationer som inte bara är ganska onödiga, utan som de glömt bort helt – trots att pengarna fortsätter dras månad efter månad?

I vissa fall kan det handla om att man blivit medlem på ett gym, en padelhall eller liknande – bara för att tröttna, men helt glömma bort att avsluta medlemskapet när den där irriterande bindningstiden väl löpt ut. I andra fall har man betalat för en streamingtjänst för att se en viss serie, och sedan missat att även avsluta sin prenumeration när man väl tittat färdigt, och avinstallerat appen eller slutat besöka tjänstens hemsida.

Så gör dig själv (och din plånbok) en tjänst: kolla vilka småsummor som dras från ditt konto en vanlig månad, och se om du hittar några gamla ovälkomna bekanta bland kostnaderna.