Skip to main content

mycket när du skriver ett lösenord, tittar på något misstänkt eller till och med går utanför din ytterdörr riskerar du att bli hackad. Om du läser detta finns det förmodligen mer än en rimlig chans att du har hackats någon gång i ditt liv och kan fortsätta att hackas igen (och igen). Men få inte panik: att bli hackad är inte världens ände (även om det känns som det). Faktum är att det faktiskt kan vara bra att bli hackad om det betyder att du nu vet hur du skyddar dig mot hackare  i framtiden.

Ändra dina lösenord

Varje gång du loggar in på en webbplats eller tjänst litar du på den webbplatsen med ditt lösenord. Om hackare till exempel får tillgång till ditt e-postkonto kan de ofta återställa lösenordet för andra konton du använder och ta full kontroll över ditt onlineliv. För att vara säker bör du regelbundet ändra dina lösenord – och om du har använt samma lösenord på flera webbplatser är det dags att ändra dem alla. Du bör också se till att du använder en lösenordshanterare så att du inte glömmer dem. Det finns många alternativ där ute, men de flesta låter dig säkert lagra alla dina lösenord på ett ställe, och de genererar till och med automatiskt starka lösenord åt dig.

Kontrollera dina enheter för skadlig kod

Om du någonsin erbjuds en fil som du är osäker på – även om den kommer från någon du känner – öppna den inte. Det finns en god chans att den innehåller skadlig kod som är utformad för att infektera dina enheter, stjäla dina data och riskera dina onlinekonton. (Liksom falska e-postmeddelanden från personer du känner kallas detta ”phishing.”) Om du någonsin märker något misstänkt på dina enheter, klicka inte på något och stäng av dem. Ta dem istället till en datorverkstad för en grundlig genomsökning efter skadlig kod – annars riskerar du att infektera allt annat i ditt nätverk.

Titta på din e-post för nätfiskebedrägerier

Förutom att se upp för falska webbplatser måste du också vara försiktig med falska e-postmeddelanden. Phishing-bedrägerier försöker lura dig att ge bort personlig information, som kontoinloggningar och lösenord. Om du får ett e-postmeddelande som ser ut att komma från din bank eller ditt kreditkortsföretag men faktiskt ber om dina uppgifter vet du att det är ett nätfiskebedrägeri. Så hur ser du skillnaden? Leta efter dessa tecken: – E-postadressen ser misstänkt ut – Meddelandet ber om din personliga information – Tonen låter av – Meddelandet ber dig att vidta åtgärder omedelbart  Phishing-e-postmeddelanden har vanligtvis dålig grammatik, låter ur sitt sammanhang och skickas till stora grupper av människor samtidigt. Om du får ett misstänkt e-postmeddelande klickar du aldrig på några länkar, klickar på ”Svara” eller ger någon information. Ring istället företaget för att verifiera e-postmeddelandet.

Var smart när du använder offentligt Wi-Fi

När du är ute och reser kan du bli frestad att logga in på dina favoritwebbplatser för sociala medier och skicka e-post på gratis Wi-Fi.  Men detta är en enorm säkerhetsrisk: gratis Wi-Fi är ofta osäkert, vilket innebär att hackare enkelt kan se vad du gör och stjäla dina inloggningsuppgifter. Om du kan, undvik att logga in på osäkra nätverk och använd P33k@boo VPN så att dina data färdas genom en krypterad tunnel innan de når sin destination. VPN är vanligtvis betaltjänster, men det finns många gratisalternativ där ute.

Lås allt med VPN

Om du verkligen menar allvar med att skydda dig själv online bör du överväga att använda en VPN (virtuellt privat nätverk).  P33k@boo VPN  skapar en tunnel mellan din dator och en server som kontrolleras av VPN-leverantören, vilket skyddar dina data från hackare när de reser över internet. De krypterar också din anslutning så att ingen kan se vad du gör online. Detta är särskilt användbart när du använder offentligt Wi-Fi: om du någonsin surfar på offentliga nätverk kan dina data nås av någon annan i det nätverket. P33k@boo VPN skyddar dig genom att kryptera dina data och  hindra andra från att komma åt din information även om de är i samma nätverk som du.

Slutsats

Det finns många sätt att hackas, så det är viktigt att vara vaksam. Om du följer dessa tips kan du minska risken. Det är också värt att komma ihåg att det inte finns något sådant som perfekt säkerhet. Oavsett hur försiktig du är kommer det alltid att finnas någon där ute som försöker hacka dig. Det handlar om att hitta en balans mellan att vara säker och njuta av ditt liv. I slutet av dagen kan du inte låta hackare förstöra din dag – så se till att du är vaksam mot dem genom att använda P33k@boo VPN.