Skip to main content

Har du problem med att sova under sommaren? Då är du långt ifrån ensam. Svensk sommar är härlig, men för många så kan den även innebära att det blir svårare att sova om nätterna. Känner du igen dig? Då har du hittat rätt! Vi tänkte nämligen ge några tips på vad du själv kan göra för att förhoppningsvis sova lite bättre om nätterna.

Se till att sovrummet faktiskt är mörkt

Den svenska sommaren är känd för att vara väldigt ljus, väldigt länge – speciellt om du bor uppe i den norra delen av landet. Vår sömn påverkas en hel del av yttre faktorer, ljus är en av dessa. Det första, och kanske mest uppenbara du behöver se till är att ditt sovrum är tillräckligt mörkt – det gör skillnad. 

Få ner temperaturen i rummet

Som vi nämnde tidigare så påverkas vi en del av yttre faktorer när det gäller sömn. Under sommaren så är det vanligt att sovrummet blir för varmt, resultatet blir att man ligger och vrider sig och svettas hela natten. Om du inte redan investerat i en AC så kan det vara läge nu, ett svalare sovrum kommer göra det lättare att somna. Vill du inte spendera pengar på en AC så finns det fortfarande saker du kan göra! 

  • Stäng ute solen under dagtid, även om det lockar så är det inte alltid rätt väg att gå att låta fönstret stå öppet. Har du en mörkläggningsgardin, använd den även under dagtid.

  • Plocka ut täcket ur påslakanet. I många fall så blir täcket bara överflödigt.

 

  • Korsdrag på kvällen. När solen har gått ner och om det finns lite vind, öppna så många fönster du kan i motsatta riktningar i bostaden, det kan göra all skillnad i världen. 

  • Duscha kallt. Innan det är dags för sängen så kan det vara en bra idé att ta en kall dusch och sänka ner kroppstemperaturen en aning. 

Sömnhygien

Utöver dessa tips så är det alltid bra att hålla god sömnhygien. Det kan vara enkla saker som att undvika saker som koffein och onödig skärmtid innan läggdags. Vill du ha fler tips som gäller både sömn och allmän hälsa så kan du hitta det på bloggen blinyttig.nu.