Skip to main content

Lokalkännedom är A och O i många sammanhang. Det är nog ingen som skulle vända sig till en mäklare utan lokal förankring, vare sig det handlar om köp eller försäljning av en fastighet. Faktum är att samma sak gäller vid begravningar. 

Det finns flera fördelar med att välja en lokal begravningsbyrå när en anhörig har avlidit. Fyra av de viktigaste anledningarna är:

  • En lokal begravningsbyrå har god kännedom om vilka kyrkor och andra ceremonilokaler som finns på orten, men även på landsbygden runt omkring. De centralt belägna kyrkorna känner nog de flesta till, men hur många vet var de kan hålla en borgerlig begravningsceremoni?
  • En lokal begravningsbyrå vet vilka begravningsplatser som finns i närområdet.
  • En lokal begravningsbyrå har ett nätverk av solister i närområdet, som kan framföra musikstycken och sånger som den avlidne uppskattade under begravningsceremonin.
  • En lokal begravningsbyrå har ett brett nätverk när det kommer till annat som kan behövas i samband med en begravning, så som juridiska tjänster, catering eller transport av den avlidne. 

Små och stora lokala begravningsbyråer

Sedan hösten 2022 har Svenska kyrkans församlingar möjlighet att driva egna begravningsbyråer. Eftersom detta är så nytt är det dock svårt att uttala sig om vilka effekter detta kommer att få. Troligen kommer inte alla församlingar att ge sig in på den här marknaden, men kyrkans företrädare säger att det kommer att vara ett välbehövligt tillskott på orter där det inte finns någon begravningsentreprenör, eller där det bara finns oseriösa aktörer. 

Svenska kyrkan är dock inte den enda större aktör som etablerar sig, eller kommer att etablera sig, på orter runt om i landet. De stora nätbaserade begravningsbyråerna, som Lavendla och Fenix, öppnar också på allt fler orter. De finns inte bara på nätet, utan har även lokala kontor. Fenix begravningsbyrå i Borås har en lokal sajt, med information om några av stadens kyrkor och begravningsplatser, som du hittar här

Även små begravningsbyråer öppnar, exempelvis den här i Lindome. Lokal förankring är viktig för alla begravningsbyråer, såväl stora som små, och kommer troligen bara att bli viktigare i framtiden.

Nischade begravningsbyråer blir vanligare

En annan trend är små, nischade begravningsbyråer. SvD Perfect Guide skriver om två stycken: Sparrow i Brooklyn och Systrarna Ocklind på Södermalm. De vill kunna erbjuda saker som specialdesignade urnor för den avlidnes aska, eller kistor som går att rita på, och detta är troligen något som även andra begravningsbyråer kommer att börja med, om det visar sig vara lönsamt. Men att det skulle gå så långt som att Svenska kyrkan börjar erbjuda dödsdoulor, dit kommer vi nog inte att komma på många år.